Ce reprezinta WACC?

Pentru a-si putea desfasura activitatea, o companie are nevoie de finantare pentru operare si investitii. Acesta finantare poate veni din doua surse:  rezervele financiare ale companiei sau imprumuturile. Utilizarea oricareia dintre aceste surse presupune un cost. Valoarea WACC (Weighted Average Cost of Capital  sau Costul Mediu Ponderat al Capitalului) reprezinta in fapt un calcul al acestui cost de finantare sau,  cu alte cuvinte, cat de mult plateste firma pentru banii care ii sunt necesari pentru a-si finanta operatiunile.

Formula de calcul a WACC este urmatoarea:

WACC = E/V * Re + D/V * Rd * (1 – Tc)

unde:

E – valoarea de piata a capitalului companiei (pretul de piata inmultit cu nr. de actiuni emise)
D – valoarea de piata a datoriilor companiei
V – valoarea totala de piata a capitalurilor (E + D)
E/V – procentul din finantare care reprezinta capitaluri proprii
D/V – procentul din finantare care reprezinta capitalul imprumutat (datorii)
Re – costul capitalului propriu
Rd – costul datoriilor
Tc – nivelul de impozitare al companiei (care este deductibil)

La randul sau, Costul capitalului propriu se calculeaza, conform CAPM (Capital Asset Pricing Model, astfel:

Re = Rf + β × (Rm − Rf)

unde:

Rf – dobanda fara risc (poate fi dobanda la titlurile de stat)
β – volatilitatea istorica a pretului activului (actiunii)
Rm – randamentul anual al pietei

Formula poate parea complicate la prima vedere, insa rezultatul final este util pentru orice investitor!

Cum utilizam WACC?

O companie trebuie sa genereze rentabilitati ale proftului mai mari decat costul capitalului pentru a justifica acest cost si a putea sa se dezvolte. Raportarea valorii WACC la cea a ROIC (Return on Invested Capital  sau Retabilitatea Capitalui Investiti) ne indica daca utlizarea capitalului este una eficienta sau, dimpotriva, una ineficienta. Cu alte cuvinte, cu cat raportul ROIC/WACC este mai mare ca 1, cu atat compania utlizeaza resursele financiare mai eficient. Daca raportul este subunitar, ni se indica faptul ca respectiva firma ar putea avea dificultati in a plati dobanzile sau ca nivelul profitului ar putea sa nu fie pe masura asteptarilor actionarilor.

Formula de calcul pentru ROIC este urmatoarea:

ROIC = NP/V

unde:

NP – profitul net realizat de companie

V – valoarea totala de piata a capitalurilor (E + D)

Tandemul WACC – ROIC  poate fi utilizat de catre investitori pentru a analiza dacă o companie genereaza un nivel al profitului suficient de ridicat pentru a-si acoperi costul de capital si pentru a avea perspective de dezvoltare a afacerilor in viitor. Daca in urma calculelor rezulta, de exemplu, o valoare a WACC egala cu 12% si un ROIC egal cu 10%, un investitor poate decide ca plasamentul in compania respectiva are mari sanse sa nu-i satisfaca asteptarile privind performanta.

Limitarile WACC:

Unele date de intrare ale formulei WACC (in special Costul capitalului propriu) pot avea valori diferite in functie de investitorul care le calculeaza. De aceea, WACC ofera o imagine particulara a unei companii din perspectiva unui anumit investitor si nu o imagine universala.

Cu toate acestea, WACC ramane un instrument util, care ar trebui folosit, alaturi de alte repere, de fiecare data cand se analizeaza o companie.