Anul 2020 a confirmat intrarea economiilor intr-o perioada de criza, eveniment pe care investitorii il asteapta de 2 ani. Probabil tocmai aceasta asteptare a determinat ca deprecierile din luna martie de pe burse sa fie atat de abrupte. Solutia “miraculoasa” a infuziei masive de bani in piete, un drog de care se pare ca nu vom scapa prea curand, a inversat trendul pietelor si a decuplat bursele de evolutia economiilor. Chiar daca in primul an de guvernare se iau, de regula, cele mai dureroase masuri pentru corectarea dezechilibrelor, este posibil ca acest lucru sa nu se intample in SUA in 2021, avand in vedere starea profunda de nemultumire existenta in randul populatiei. “Tiparnita” nu se va opri in 2021, dar intrebarea este: va fi acest lucru suficient pentru ca bursele sa-si continue trendul pozitiv? Doar timpul ne va putea raspunde.

Portofoliul MidaCap a inregistrat o performanta de -0.68% in 2020 care, desi usor negativa, se situeaza peste cea a indicilor bursieri monitorizati: BET: -1.72%,  BET-FI: -9.40%, BET-NG: -11.80% si ROTX: -1.52%. Randamentul inregistrat din 20.05.2019 este de +44.06%, mai mult de dublu decat cel al celui mai performant indice monitorizat (ROTX: +20.23%).

S-a dovedit si in acest an ca un algoritm care elimina emotiile umane poate “bate” in mod constant performantele de ansamblu ale bursei.

Precizare:

MidaCapital este un portofoliu gestionat pe baza rapoartelor financiare comunicate de emitenti si se adreseaza investitorilor pe termen lung, cu toleranta scazuta la risc. Datorita acestui fapt, in componenta sa intra numai asa-numitele “value companies” (companii cu PER scazut, care dau, de regula, dividende si care au un grad scazut de indatorare).

Algoritmul Uizen care initiaza tranzactiile MidaCap utilizeaza optiunea de Stop Loss pentru a contribui la mentinerea unui risc scazut al plasamentelor.